PRUDENTIAL INSURANS

Wednesday, June 24, 2015

Aroi Thai Boat Noodle CyberjayaTak tahulah apa spesialnya makanan dalam mangkuk kecik kecik ni. Bila dah pergi sana, aah memang show cara makanannya. Ibarat kau amik lauk sikit sikit sikit tapi kau nak rasa semua sekali jenis makanan yang ada dalam kedai tu. hehe. Lokasi kedai ni dekat Shaftsbury Cyberjaya. Deretan kedai depan sekali ya. Dinasihatkan untuk parking belakang bangunan sebab depan tu kebanyakkan parking reserved owner-owner kedai dekat situ.
Harga makanan murah jek. Baik air, baik makanan semuanya RM1.90 sebekas. Cuma bekas tu memang kecik cinonet dua kali suap dah selesai masuk perut.

Ini antara air yang ada dalam kedai tu. Thai Iced Tea tu kau tau rupa camna? sebijik macam teh ais orang melayu panggil,.Ini pulak makanan makanan yang ditawarkan. Thai Crisp Fried Anchovies with Peanut tu nama kemain meletop. Rupanya ikan bilis yang digoreng dihidangkan sekali dengan kacang.mueheheInilah menu menu yang berjaya dipesan pada fasa pertama.
Ini pulak som tam yang diperbuat daripada betik muda. super sedap .Rasa macam ada udang halus tak silap. Yang mana alergi makanan seafood tak paya la makan. Tapi kalau jenis tegar macam aku, silalah makan. Sekurang-kurangnya dapat jugak merasa kan.
Vegetarian Spicy Spring Roll ni pulak ibarat kuih popiah gulung yang digoreng berintikan sayur didalamnya. Cecah dengan sos bila nak makan. Ada dua jek maknanya satu harga lapan posen. Korang memang kena beli dua jugak sebab takda harga lapan posen pun dalam kedai ni :P

Muka kenyang pada pinggan bertingket tingket yang pertama.

Memang semua orang bila dah makan dia akan susun tingket tingket macam ni sebab nak kemaskan meja dan tambah lagi mangkuk seterusnya. haha. Jangan terlanggar sudah habis berkecai plak mangkuk gambar ayam ni nanti.

Ini menu yang diambil oleh fida dimana dia datang setelah perut kenyang. Hanya sekadar merasa, Bila lapar lagi boleh tambah lagi. Tak paya malu sebab orang pun paham kita takda rupa raksasa cuma mangkuk tu jek yang kecik. Lagipun kita bayar sendiri bukan orang lain bayar. heheBila kenyang senyum pipi naik sampai tak nampak mata ni.
wefie o.n.e
wefie t.w.o

wefie t.h.r.e.ewefie f.o.u.r


wefie f.i.v.e


wefie s.i.xwefie s.e.v.e.nokey sebagai penutup nak cakap makanan dalam kedai ni memang sedap. berbaloi ajak lepak ngan kawan-kawan pastu biarkan mangkuk berselerak serupa anak dara malas yang makan penuh haloba. haha.*kedai orang takkan kita nak kemas pulak* :P


Kisah binasa seorang anak kerana merebut tanah wakaf arwah ayahnya


Kejadian diceritakan oleh seorang kenalanku.


Kisah ini terjadi di sebuah kampung dimana seorang warga tua, Pak Ali (bukan nama sebenar) telah mewakafkan tanah pusaka miliknya kepada penduduk kampung untuk dijadikan surau. Mungkin kerana dia sedar selagi surau itu digunakan, selagi itu juga dia beroleh manfaat di dunia mahupun di alam kubur kelak. Pak Ali mempunyai beberapa orang anak namun yang diceritakan hanya seorang iaitu, Samad (bukan nama sebenar). Kesemua anak Pak Ali telah berhijrah kebandar dan membina keluarga masing-masing.


Disebabkan kemurahan hati Pak Ali, maka penduduk kampung sangat berbesar hati menggunakan tanah wakaf sebagai tapak surau. Tidak berapa lama selepas itu, Pak Ali dijemput ilahi. Surau itu masih digunakan seperti biasa hinggalah pada suatu ketika datang seorang warisnya iaitu Samad menuntut kembali hak milik tanah arwah ayahnya. Beberapa orang kampung sudah menasihati Samad bahawa tanah itu telah diwakafkan oleh arwah ayahnya sebagai tapak surau. Kerana kedegilan Samad, beliau tidak mengendahkan apa yang diperkatakan oleh orang kampung. Orang kampung juga tau mereka berhak menasihat tetapi tidak berhak menghalang. 


Selang beberapa hari kemudian, Samad datang untuk merobohkan surau terbabit agar tanah milik arwah ayahnya dapat diguna pakai. Samada untuk dijual atau diguna untuk tujuan lain, penduduk kampung juga tidak tahu. Terjadilah satu kisah dimana ketika Samad sedang sibuk merobohkan surau yang telah dibina, maka dengan tidak semena-mena satu kayu yang agak besar telah menghempap kepalanya. Kuasa Allah, selepas kejadian itu, Samad dikatakan sudah tidak siuman.


Sesungguhnya Allah mengetahui apa yang terjadi dan akan membuat balasan setimpal pada manusia yang tamak seperti Samad. Justeru itu janganlah kita menjadi manusia yang leka dengan ketamakan dunia hingga mengabaikan wasiat mereka yang telah pergi meninggalkan kita kerana itu harta sedekah mereka yang tetap dibalas dialam kubur kelak. Waallahualam.

Imaginasi Majlis Perkahwinan Impian

Cuba untuk bajet terhadap barang kehendak

Mak, abah, akak selalu pesan. Biar majlis simple tapi makanan mewah. Dan benar. Setiap kali majlis aku lihat akak yang akan memewahkan majlis tu dengan makanan. Baik dari goodies, makanan, bungkusan makanan dan semua yang berkaitan dengan tetamu. Justeru, pelamin hanya ala kadar (buat sendiri), tiada tempahan baju pengantin, tiada jurumekap profesional dan tiada juru gambar terlentang terbaring nak amik gambar dia. Semuanya hanya dipilih secara tidak sengaja. "Tolong klik kan gambar kami"


Kalau kau tanya aku? Kenapa baju aku camni, kenapa pelamin aku kecik, kenapa mekap aku tak lawa.

Aku cuba untuk memanipulasi segala kos harga dalam perkahwinan. Walaupun bila aku tengok majlis besar besar aku teringin nak macam tu. Tapi bila pikir semua tu hanya seketika aku diam pusingkan balik otak ni. Perlukah semua tu? Atas dasar apa? Nanti dah kawin takkan nak makan ala kadar. Perjalanan lepas kawen banyak lagi yang kena pikir. Kalau ada duit terlebih bolehlah merantau ke negara orang. Memacam aku pikir sampai di penghujung aku buat relax buat dek dulu. Nanti lah aku pikir lagi..


Ok kipidap! Sedang kumpul duit kawin untuk keperluan selepas kawin. muehehe.
Gambar sekadar hiasan.