PRUDENTIAL INSURANS

Saturday, October 3, 2015

Resepi Spaghetti Carbonara



Haritu terasa nak makan Spaghetti Carbonara ngan Fettuccine Carbonara. Eh tamak haloba kan.Fikir punya fikir nak makan dua dua. Tapi family nak spaghetti sebab fettuccine muak sikit. Okey menyerah, kita buat spaghetti carbonara dulu fettuccine simpan buat nanti-nanti. Bukak dua-dua tak habis pulak nanti. Makan dalam pukul 8.00 malam pulak tu. Aduhai gemuk la tapi sebab teringin punya pasal, okey teruskan niat. Sekali sekala takpa jangan selalu. Nak beli dekat kedai macam tak berbaloi RM13.00 dapat sepinggan. Ni kos RM15.00 dapat makan satu family sambil borak-borak tengok tv. hehe


Bahan - bahan
+ Sepaket spaghetti kimball
+ Carbonara Cendawan Prego
+ 2 ulas bawang merah
+ 3 ulas bawang putih
+ 6 ketul sosej dihiris nipis
+ 6 ketul filamen crab


 1. Rebuskan spaghetti dengan air didihan yang dicampurkan sesudu minyak supaya spaghetti tidak melekat



2. Hiriskan sosej, cincang halus bawang putih dan bawang merah. Kemudian tumiskan sehingga naik bau, masukkan sosej dan campurkan sos PREGO. Kacau rata sos tersebut kemudian makan dengan roti. Ah adik aku curik makan sos carbonara dengan roti sebab tunggu spagetti lembut lambat sangat.




Apabila spaghetti dah lembut, angkat dan toskan. Kemudian curah sos prego yang dimasak atas spaghetti. Taburkan filamen crab yang dah direbus dihiris sebagai hiasan. Nah siap, maka bolehlah makan






Ok siap mari makan bersama keluarga tercinta. Nyum nyum dapnya





Resepi Makaroni Bakar



Makaroni bakar ni sedap di makan ketika panas. Makcik saya ajar sebab pergi rumah dia aritu ada menu ni. Sedap sangat terus buat. Nah ni resepi untuk tontonan ya. Selamat mencuba :

Bahan -bahan :

  • 1 pek makaroni (500gm)
  • 1 paket daging kisar Ramly
  • 7 biji telur
  • 4 biji kentang
  • 4 biji bawang merah
  • 6 biji bawang putih
  • sedikit udang kering
  • tiga sudu serbuk kari
  • sedikit serbuk perasa
  • garam/gula secukup rasa
  • sedikit minyak untuk menumis




Dadukan kentang dan tumbuk bawang dan udang kering





Rebus makaroni sehingga benar-benar kembang dan toskan


Tumiskan bawang sehingga naik bau dan daging kisar, kemudian letak serbuk kari, perasa dan diikuti dengan kentang . Akhir sekali letak garam dan gula secukup rasa



Pecahkan telur dan letakkan sedikit garam. Gaulkan makaroni dan bahan tumisan kentang sehingga sebati. Letakkan pada loyang pembakar, kemudian letakkan telur yang telah dipecahkan.
Masukkan kedalam ketuhar selama 30 minit sehingga telur masak. Taburkan cheese untuk tambahan lemak jika anda suka. Kerana telur dah cukup banyak lemak jadi saya tak letak :)






Inilah hasil selepas masak. Makan panas-panas dan cecah dengan sos. Sedapnya.
Kalau untuk dibawa ke perkelahan boleh ditukar bekas dengan bekas kertas cup cake. Takpe kita buat  dia apa ada hal. hehe . Selamat mencuba