PRUDENTIAL INSURANS

Friday, February 13, 2015

Ayam Penyet di Wong Solo

Setakat ni, ayam penyet yang betul-betul memukau sanubari kawan-kawan aku adalam ayam penyet Wong Solo. Cakap jek sape nak makan sini, laju jek diorang nanti. Yang best kat sini dia punya sambal dekat ayam tu dengan terung berlada. Sebab aku bukan pengemar sayuran tak berapa rangup jadi aku selalu bagi kat orang aku punya bahagian. Harga? Apa orang kata, harga masih boleh dibayar la. Tak mahal mencekik-cekik tapi kalau makan hari-hari bolehlah, bolehlah, bolehlah pokaii..haha..




Hah. Nampak sedap kan. Memang sedap pun




Wong Solo yang selalu kitorang pergi adalah Bandar Baru Bangi. Yang jauh dengan BBB tu jangan sedih. Wong Solo ada 7 cawangan kesemuanya iaitu Melaka, Kajang, Bandar Sri Permaisuri K.L, Shah Alam, Ampang dengan Kampung Baru. Nak alamat untuk waze ada gambar kat bawah ni. Hah Waze lah korang.




Dibuka setiap hari dari pukul 11.30 pagi hingga 10.30 malam. Jangan sedih, korang boleh menangis lepas makan ayam penyet ni.

Jangan risau jangan nangis, kalau kawan-kawan korang beria nak makan sini sebab nak rasa kepedasan dia tapi korang bukan penggemar masakan pedas, korang boleh order menu lain tanpa perlu berguling-guling dekat lantai ajak tukar kedai makan lain. haha.Corak kedai memang antik sulam-sulam macam ni. Pekerja pun pakai baju batik. Wong Solo BBB, ada enam tempat duduk bersila dan yang lain semua kerusi.  Menu kalau tak sabar nak tengok menu kat buku boleh terus tengok kat dinding makan dia. Besar gedabak terpampang, tak nampak jugak tak taulah



Antara menu lain yang ada. Al maklum kedai ni asal dari negara seberang jadi ada bahasa-bahasa yang mungkin korang tak pernah dengar. Contohnya, cumi goreng tepung yang bermaksud sotong goreng tepung.


Kalau nak paket set yang jimat dalam 1.00 kalau amik ala carte, korang boleh order yang dekat atas menu air berharga RM10.90 ni. Kalau tak nak yang pedas boleh order yang manis macam empal sapi dan ayam bakar.  Air  setakat ni yang sedap jus mangga, jus poligami, kelapa muda. Jus Alpokat (Avocado ) tu setiap kali kawan aku nak beli mesti xda. Kalau korang nak jugak jus yang ada campuran alpokat amik jus poligami eh.



Kalau datang berkeluarga tapi pening tak tau nak makan apa boleh order pakej ekonomi ni. Senang sikit.



Kotak bungkusan kalau nak order tuk bawak balik. Yela mana tau tak cukup. Nak order dua pinggan malu.



Bungkus bawak balik


Satu nak pesan, sebelum makan pastikan dekat meja ada tisu sebelum korang meracau-racau tak tentu hala mintak tisu dekat meja sebelah. haha.